Kış Aylarına Dikkat !…

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar artmakta, bağışıklığımız azalmaktadır. Kış aylarında dikkat etmemiz gerekenleri sizler için derledik.

1-) Enfeksiyonlara yakalanmamak için özellikle A,C,B6,E vitamini ve Çinko,Selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı.

2-) Günde 2-2,5 lt su içmeyi ihmal etmemeliyiz.

3-) Kış geceleri yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyveler tercih edilmeli.

4-) Sinir Sistemimizin güçlenmesi için haftada en az 2 kez balık tüketilmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuru yemişler yenilmeli.

5-) Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen , üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artar. Günlük beslenmemizde et, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için mutlaka limon suyu ilaveli salata tüketilmeli.

6-) Yağsız et kullanılmalı ve kızartma yerine ızgara veya buğulama tercih edilmeli.

7-) Spor salonuna ayıracak vaktimiz yoksa en azından evde yapılan yarım saatlik yürüyüşün dahi etkisi olacaktır.

8 -) Bitki çayları kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacaktır.Kuşburnu, ıhlamur, ada çayı,rezene, nane-limondan günde 1-2 fincan içilmeli.

9-) En fazla yeşil çayda bulunan kataşin adlı antioksidan maddenin kilo kaybını hızlandırdığı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir.Günde 2-3 fincan yeşil çayı mümkünse limonlu içmeye çalışın.

10-) Günde tüketilen yarım çay kaşığı tarçın en başta şekeri dengelemekte, tüketilen yiyeceklerin yağa dönüşümünü de azaltmaktadır.

11-) Kahvaltı mutlaka yapılmalı ama poğaça, kek, simit türü yiyeceklerle değil. Ekmek, peynir, zeytin, domates, salatalık ve haftada 1-2 kez yumurta yenilmeli. Öğle ve akşam çorba, salata, yoğurt yanına ızgara et veya etli sebze yemeği veya kuru baklagiller tüketilmeli.

Ayrıca Kontrol Et

Dörtlü Kür Evde Hazırlanan Doğal Antienflamatuar

Yoğurdun faydaları saymakla bitmez, bunu hepimiz biliyoruz. Özellikle evde mayalanarak yapılan yoğurt her derde devadır …

Bir yanıt yazın