Mantı, yapımı biraz zahmetli olan fakat yenmesi buna ters orantılı olarak çok hızlı ve güzel olan bir Türk yemeğidir. Lezzetli, besleyici ve bol malzemeli mantımızın tarifine bakalım mı?
Malzeme ( 4-6 kişilik)
3 su bardağı un
3 yumurta
Süt (Yaklaşık 1 su bardağından biraz fazla)
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi
300-400 gr Kıyma
1 Adet kuru soğan
1 Tatlı kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
Karabiber, kırmızı pul biber
mantının haşlama suyu (bir su bardağına yakın)
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı
Derin bir yoğurma kabına un koyulup ortası havuz gibi açılarak yumurtalar ve tuz ilave edilir. Kaseye yavaş yavaş süt ilave edilerek yoğurmaya başlanır. Kulak memesinden biraz sert bir hamur olmasına dikkat ederek yoğurulur.İyice özleşene kadar yoğrulan hamur üzerine temiz bir bez örtülerek dinlenmeye bırakılır.
İç malzeme için kıymayı bir kaba alıp rendelenmiş soğan, karabiber, kırmızı pul biber ve tuzu ilave edip iyice karıştırılır.
Hamur merdane veya oklava yardımıyla, börek hamurundan çok az kalınca açılarak eşit parçalar halinde kare kare kesilir. Hazırlanan iç malzemesinden alınarak parmağımızın ucu ile karelerin ortasına nohut veya fındık büyüklüğünde parçalar yerleştirilip 4 ucu birbirine denk gelecek şekilde katlanır. Hazırlanan mantılar un serpilmiş olan tepsiye alınır ve yapışmaması için hafifçe unlanır.
Tüm kareler bittiğinde, büyük bir tencereye su koyup kaynatılır. Kaynayan suya biraz sıvı yağ ve tuz eklenerek mantılar ilave edilir. Arada hafifçe karıştırarak 20 dakika kaynatılır. Tencere ocaktan alınıp üzerine 1 su bardağı soğuk su ilave edilip karıştırılır. Küçük bir tencerede sosunu hazırlayabiliriz. Bunun için tencereye tereyağ veya sıvı yağ koyulup eritilir ve salçalar ilave edilerek kavrulur. Mantının haşlama suyundan eklenerek sulandırılan sosa karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenir. Pişirdiğimiz mantıları tabaklara paylaştırıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos döküp nane serperek sıcak olarak servis ederiz. Biraz uğraştık ama tadına bakınca değdiğini göreceksiniz. Afiyet olsun!…
Şefin tavsiyesi:
Tek tek kapatarak hazırlamak uğraştırıcı bir işlemdir. Daha kolay olsun istiyorsanız bir yufka açıp küçük kareler olacak gibi kıymalı harcı yerleştirerek üzerine bir yufka daha koyup mantı kesme aleti ile keserek kare mantılar da yapabilirsiniz. Veya Hazır mantı kalıplarını kullanarak da yapabilirsiniz. Bunun için de yine bir servis tabağı büyüklüğünde yufka açılarak kalıbın üzerine yerleştirilir. Peteklerin içine iç harcı paylaştırılır ve üzerine bir yufka daha koyularak hafifçe unlanıp kaşığın tersiyle yufkanın üzerinden gezdirilirse yufkaların altıgen şeklinde kesildiği görülür. Kalıp ters çevrilerek mantılar unlu tepsiye alınır.