- Ramazan ayı boyunca dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Ramazan ayında , sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat arayla iki ara öğün olacak şekilde yemek düzenine dikkat edilmelidir.
- Süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları içilmeli, kafein içeren içecekler tercih edilmemelidir .
- İftar ve sahur arasında mutlaka , sık sık su içilmelidir.
- İftara çorba ile veya peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar ile başlanılmalı, 10 dakika sonra et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir.
- Ramazan boyunca ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrularak veya kızartılarak hazırlanan yemeklerden kaçınılmalıdır.
- Sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlılar tercih edilmeli, çok şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durulmalıdır.
- Yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir.
- Lif oranı yüksek gıdalar ( kepekli tahıllar, kuru baklagiller, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilerek, beslenme düzeninin değişmesi nedeniyle meydana gelebilecek kabızlığın önüne geçilmelidir.
- İftardan sonra mümkünse biraz hareket ederek, kısa mesafeli yürüyüşler yaparak yenilen yemekleri sindirmeye yardımcı olunmalıdır.
- Sağlığın korunması bakımından oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalıdır.
Ayrıca Kontrol Et
14. Gün İftar Menüsü
Tutmaç Çorbası Soğan Yahnisi Sade Makarna Kırma Böreği Kayısı Kompostosu Dondurma