Yaprak sarmasını sevmeyen yoktur herhalde. Bir de zeytinyağlı ise daha masaya gelemeden yarısı bitmiştir. Yapması uzun sürse de çerez niyetine yendiği için çok kısa sürede tüketilen bir yemektir yaprak sarması.
Malzeme
- 1/2 kg Salamura asma yaprağı
- 4 Adet kuru soğan
- 1 Kahve fincanı zeytinyağı
- 2 Yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
- 2 Su bardağı pirinç
- 1 Yemek kaşığı kuru nane
- 1 Tatlı kaşığı karabiber
- 1 Tatlı kaşığı tarçın (silme)
- 2 Çay kaşığı toz şeker
- 2 Yemek kaşığı kuş üzümü
- 1/2 limonun suyu (az sulu ise 1 limon)
- 1/2 Demet maydanoz
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 1/2 Su bardağı kaynamış su
Pişirme sırasında üzerine
- 1 Kahve fincanı zeytinyağı
- 2 su bardağı kaynamış su
Yapılışı
Kuru soğanlar yemeklik doğrayıp, 1 kahve fincanı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşinceye kadar) kavrulur. Yıkanmış pirinç soğanlara eklenir. 1-2 dakika daha kavrulup, kuru nane, karabiber, tarçın, toz şeker, kuş üzümü, yarım limonun suyu ve kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Tuz ve 1/2 su bardağı kaynamış suyu ilave edilerek , kapağı kapatılıp , kısık ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınan iç malzemesi karıştırılıp kapağı kapalı olarak 10-15 dakika demlenmesi için bekletilir.
Salamura asma yaprakları 3-4 su yıkanır ve hafifçe sıkılarak suları süzdürülür. Her bir yaprak parlak kısmı dışta kalacak şekilde avuç içine alınıp düzeltilerek, ortasına 1 tatlı kaşığı iç malzemesi koyulup sigara böreği gibi sarılır.
Geniş ve derin bir tencere seçilip , tencerenin dibine bir sıra yaprak serilir (dibinin tutmaması için). Bu yaprakların üzerine hazırlanan sarmalar düzgün bir şekilde dizilir. Sarmalar bitince üstlerine bir sıra daha yaprak serilip 1 kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir. Biraz ekşili olsun istersek yarım limon suyu daha eklenebilir.
En üste düz bir tabak kapatılır ve 2 su bardağı kaynar su ekleyip pişirmeye başlanır. Kaynamaya başlayınca kısılarak, kısık ateşte yaklaşık 30 dakika suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğutulan sarmalar servis tabağına dizilir ve limon dilimleri ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet Olsun!…